PROLJETNI ISPIT NA TRČKE

PROLJETNI ISPIT NA TRČKE

Već niz godina Hrvatski klub ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara organizira u veljači na području Zadra Ispit rada na trčke bez odstrela. S obzirom da je i ove godine iskazan interes članova kluba za klupsku specijalku a trebalo je i izabrati reperezentaciju za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj prišlo se je organizaciji ove kinološke manifestacije. Uz pomoć članova kluba organiziran je ispit u lovištu LD Poličnik. Okupljanje sudionika natjecanje je bilo održano dne 17.02.2024 u ranim jutarnjim satima u ugostiteljskom objektu Marko i Matej u Gornjem Poličniku. Na ispit su stigli članovi kluba iz Slovenije. Hrvatskog zagorja, Križavaca, Istre i područja Zadra, Drniša i Paga. Sveukupno bilo je prijavljeno 11 natjecatelja. Sudili su Žuža Dragan i Franko Gržinić.. Iako se domaćin natjecanja trudio da se na terenu pronađu trčke , svega su dva psa imala kontakt sa divljači. Na osnovi sudačke odluke plasman je ostvario samo pas :

PROMONA“S NITRO , HR27830NEK , odličan, CACT – vlasnika Elvisa Gospića

Suci Dragan Žuža i Franko Gržinić opisali su rad psa ovim riječima : Mladi mužjak odličnog galopa sinkroniziranih pokreta, elegantnog dovoljno visoko nošene glave, lijepih tipičnih provjera, Od samog početka koristi teren i vjetar, pretražuje teren sa dovoljno širine i dubine, sa jakim elegantnim ritmom. Pas pokazuje moć i jednak ritam na čistom terenu i visokoj travi. Cijelim turnusom pokazuje kvalitetu koncentriranog lovca koji u desetoj minuti na velikoj udaljenosti prima miris te uz lijepu pripremu čvrsto markira. Na naredbu vodiča tipično vodi realizira jato trčki, korektan na polijetanje i pucanj.

Ovdje moram napomenuti da se radi o mladom psu pred kojim je lijepa budućnost, ako se nastavi razvijati u radu u budućem periodu jer posjeduje sve urođene osobine koji krase vrhunske pse u field trialsu. U mnogim detaljima u radu već sada pokazuje da bi mogao nadmašiti svog oca Promonas Deny.
Na kraju manifestacije nakon proglašenja uz zajednički ručak nastavljeno je druženje članova kluba u opuštenoj atmosferi.

dr sc Velimir Sruk, DVM