20 GODINA KLUBA

20 GODINA KLUBA

20 nam je godina tek…..

20. lipnja 2001. godine u lovačkoj kući LD Srna u Kušancu pokraj Velike Gorice održana je Osnivačka skupština Hrvatskog kluba ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara. Na Skupštini je uz 30 osnivača prisustvovao i tadašnji predsjednik HKS-a Marko Medar, a istaknuta je podrška i pozdravi pasminskog kluba iz matične zemlje Njemačke kao i obećanje da će klub po osnivanju biti primljen u Svjetsko udruženje što je i učinjeno.

Ne smijemo izostaviti niti zaboraviti kako je na istoj skupštini osnovan i Hrvatski klub ljubitelja njemačkih oštrodlakih ptičara te su zajedno koegzistirali prvih petnaest godina, svaki sa svojim predsjednikom na čelu.

Važno je spomenuti i poimence inicijatore i osnivače Kluba, bez čije ideje, želje i prvenstveno ljubavi prema pasmini Klub tada ne bi bio osnovan.

To su redom ispred Hrvatskog kluba ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara:

  • gosp. Slavko Stipetić, inicijator i začetnik ideje;
  • Nenad Bačurin, Siniša Cerjanec, Marijan Čižmešija, Miroslav Gložinić, Marijan Gorički, Nenad Jagodić, Stjepan Jagodić, Neven Kesegić, Zlatko Martinec, Dragutin Matulic, Marko Medar, Zdenko Očko, Josip Panić, Zlatko Piteša, Stjepan Tomašek Marijan Tušek i Velimir Sruk;
  • A, ispred tadašnjeg Hrvatskog kluba ljubitelja njemačkih oštrodlakih ptičara:
  • Milivoj Bugarin, Mario Cikron, Vlado Fučkala, Marijan Hruš, Stjepan Kenig, Milan Knez, Davor Panić, Željko Petrlin, Čedomil Postić, Nikola Pračinec, Branimir Reindl, Branko Stanivuk, Darko Škrobot i Milan Španović.

Na Osnivačkoj skupštini je prihvaćen predloženi Statut, plan rada i izabrana su tijela Udruge, s predsjednikom gosp. Velimirom Srukom, koji je u ovih 20 godina konstantno na čelu Kluba, a u jednom mandatu bio je i podpredsjednik Svjetskog kluba njemačkih kratkodlakih ptičara.

Sam Klub je osnovan s ciljem da se poboljša uzgoj, odgoj, rad i popularnost pasmine kao najzastupljenije lovačke pasmine u Hrvatskoj, a koja se koristi u lovu na nisku divljač.

Nekoliko godina nakon osnivanja formirano je 9 sekcija na teritorijalnom principu.

U prvih 20 godina kroz Klub je prošlo preko 150 članova. Neki su se zadržali nekoliko godina, neki su samo usput zastali, a neki su ovdje još i danas.

Klub radi sukladno Pravilniku o stručnom radu Hrvatskog kinološkog saveza kao i Pravilniku za ocjenjivanje i ispitivanje rada ptičara.

Hrvatski klub ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara kroz 20 godina postojanja tijekom svake kalendarske godine organizira CACIT ispite rada u polju bez odstrela koji se već tradicionalno održavaju u Zadru u veljači.

Uz spomenuti ispit tijekom godine organiziraju se i ispiti bez odstrela u proljeće te ispit bez odstrela na prepelicu u kolovozu ili rujnu oba s kandidaturom CACT HR. Kraj godine rezerviran je za ispit rada u polju s odstrelom i donošenjem iz duboke vode također s kandidaturom CACT HR te Kinološko-lovni kup sveti Hubert. Kako se radi o nacionalnom klubu cilj je i organizacija manifestacija diljem zemlje. Spomenute utakmice tako su održane širom Hrvatske, od Međimurja, Slavonije, Turopolja preko Zagorja i Posavine do Istre i juga zemlje.

Uz radne manifestacije, Klub organizira specijalne izložbe na kojima su sudili i vjerujem da će i dalje suditi eminentni kinološki suci, specijalisti za ovu pasminu. Tako u 13 godina koliko se navedena manifestacija organizira sudili su suci iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

Uz spomenute Pravilnike Klub se trudi biti u korak sa Svjetskim klubom njemačkih kratkodlakih ptičara te je usvojen i od HKS-a odobren Pravilnik za jesenski uzgojni ispit – SOLMS te kasnije i Pravilnik za proljetni uzgojni ispit – Derby.

1. jesenski uzgojni ispit – SOLMS održan je 10. listopada 2015. godine u Oroslavju. Istom je pristupilo 6 pasa, od kojih i jedan njemački oštrodlaki ptičar. 4 psa su uspješno položila.

1. jesenski uzgojni ispit u povijesti Kluba su sudili gospoda Velimir Sruk, Nenad Jagodić i Zlatko Piteša. Od 2015. do danas SOLMS je održan još 2 puta.

Nekoliko godina kasnije, točnije 27. ožujka 2021. godine u Garčinu, održan je i prvi Proljetni uzgojni ispit – DERBY na kojem je prisustvovalo 10 pasa i koji su svi uspješno završili. 1. DERBY sudili su gospoda Dragomir Maglić iz Srbije i Ivica Bošković iz Hrvatske.

Uz, usudit ću se reći standardne, već nabrojene manifestacije Klubu je 3 puta povjerena organizacija Svjetskog proljetnog prvenstva u radu njemačkih kratkodlakih ptičara.

Prvo svjetsko prvenstvo u organizaciji Hrvatskog kluba ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara održano je 11. i 12. ožujka 2006. godine u Zadru. Natjecali su se vodiči pasa iz 6 zemalja, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Španjolske i Srbije i Crne Gore. Ekipno, Hrvatska je osvojila 1. mjesto, a Hari Herak s kujom Pradelinensis Albom postao je Svjetski prvak. Šest godina kasnije, 28. i 29. veljače 2012. povjerena je ponovno organizacija proljetnog svjetskog prvenstva. 2012. su sudjelovale Belgija, Srbija, Grčka, Bugarska, Češka, Francuska, Italija, Slovačka, Nizozemska, Španjolska, Poljska i Hrvatska.

2015. godine održano je Svjetsko prvenstvo njemačkih kratkodlakih ptičara u Španjolskoj gdje je svjetski prvak bio pas Darko, vlasnika i vodiča Ivana Stojkovskog a naša klupska reperezentacija je ekipno bila treća.

Već 2017., 8. i 9. ožujka povjerena je i po treći put organizacija Svjetskog prvenstva, ovom Klubu, njegovom vodstvu kao i Hrvatskom kinološkom savezu. Sve to je potvrda dobrog rada kao i kvalitete terena na kojima se prvenstva održavaju. Te godine sudjelovali su Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Francuska, Italija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Španjolska, Ukrajina i Hrvatska. 2017. godine, Hrvatska je bila ekipno 3., dok je viceprvak svijeta postao Atila Aeternum Fidelis, Ivice Torbarine.

Kao kruna 20. godina rada Klubu je dodijeljena organizacija Svjetskog prvenstva i po 4. put. Velika je to čast za tako mali i mladi Klub u maloj i mladoj zemlji.

No, nažalost 2020. godine svijet je pokleknuo pred koronom u svim segmentima, tako i u kinologiji te su i svjetska prvenstva planirana i za 2020. i za 2021. godinu morala biti otkazana. Vjerujemo da će smirivanjem situacije doći sve na svoje mjesto, odnosno da će se život i sve aktivnosti normalizirati.

Na spomenutim prvenstvima, bilo da su održavana kod nas ili drugdje u svijetu, sudili su i kinološki suci iz Hrvatske, članovi ovog Kluba, Dušan Uljančić, Milan Uljančić, Pio Klun, Marijan Čižmešija, Elvis Gospić, Nenad Jagodić, Velimir Sruk i dr..

Uz sudjelovanja i organizacije svjetskih prvenstava, članovi Kluba sudjeluju i na natjecanjima najvišeg ranga za ovu pasminu, IKP. Jedan od prvih iz redova Kluba bio je gosp. Tomislav Kamenečki s kujom Amonom koja je odnijela 1. mjesto u radu i 4. u eksterijeru, njegovim stopama nastavili su gosp. Zlatko Novak s kujom Buba od Novaka, Andrija Blažević s Belom vom Grossen Eichenwald te naš član iz Bosne i Hercegovine, Elvir Velić s kujom C-Lily od Starog hrasta i ostvarili zapažene rezultate.

Proteklih 20 godina iznjedrilo je više ozbiljnih uzgajivača koji su sa svojim leglima pridonijeli razvoju pasmine, ali i nekoliko vrsnih takmičara koji su harali, ali i još uvijek haraju svjetskim prvenstvima. U tom kontekstu moram spomenuti Harija Heraka, Ivana Stojkovskog, Ivicu Torbarinu.

Da ne ostane sve u sjeni radnih uspjeha potrebno je spomenuti i uspjehe članova na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od gosp. Zdenka Očka, Marijana Tušeka, Stjepana Tomašeka, Siniše Cerjanca, Zlatka Džaje, gđe Andreje Faggian do gosp. Miroslava Gložinića čiji su psi Ella od Gložinića i Ivan di San Fiorano bili pobjednici naše klupske izložbe u Dugom Selu 2008. i 2013., a iz čije je uzgajivačnice izašlo više kvalitetnih pasa koji su pobjeđivali na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Na specijalnoj klupskoj izložbi njemačkih kratkodlakih ptičara povodom 20. godišnjice rada slovačkog kluba Ivan di San Fiorano proglašen je za najljepšeg mužjaka. Hetty od Gložinića postala je apsolutni šampion Italije, a poslije pobjede u Monaccu izdana je i poštanska marka s njenim likom.

Ovo nije sve, postoji još mnogo pasa naših članova koji su se okitili pobjedama, ali na žalost pisanih tragova o tome u arhivi našeg kluba nemamo. S toga neka nam ovo bude poticaj da stvorimo i takvu evidenciju jer se imamo čime ponositi.

Kako sam već spomenula, 20 godina je iza nas, polako, ali sigurno smjestili smo se na kinološku kartu Hrvatske, ali i Europe i Svijeta zahvaljujući, vama, članovima, entuzijastima, zaljubljenicima u ovu pasminu.

Polako grabimo naprijed, za neke je to presporo, za neke prebrzo, ali samo zajedništvom možemo opstati kao društvo pa tako i kao Klub.

Pomažimo jedan drugome jer se mnogo stvari mora poklopiti, a na najveći broj mi nemamo velikog utjecaja da bi odgojili kvalitetnog psa.

Moramo biti svjesni da je ova pasmina postojala puno prije nas i da je naša dužnost, da ju ostavimo u najboljem mogućem stanju za buduće generacije.

Na kraju, ne smijem zaboraviti zahvalu Hrvatskom kinološkom savezu na podršci koju nam pruža svih ovih godina kao i ljudima koji su bili i jesu na njegovom čelu. Od gospodina Marka Medara, preko gosp. Damira Skoka i sadašnjeg predsjednika gosp. Branka Šare, koji je klubu naročito pomogao prilikom organizacija održanih Svjetskih prvenstava u RH.

Tekst napisala: Lana Kocet