PROLJETNO SVJETSKO PRVENSTVO NJEMAČKIH KRATKODALKIH PTIČARA PONOVNO U HRVATSKOJ

PROLJETNO SVJETSKO PRVENSTVO NJEMAČKIH KRATKODALKIH PTIČARA PONOVNO U HRVATSKOJ

Hrvatski klub ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom organizirao je Proljetno svjetsko prvenstvo za njemačke kratkodlake ptičare koje je održano 5. i 6. ožujka 2022. godine. Već tradicionalno ispiti su održani na terenima lovačkog društva „Diana“ Zadar. Nakon pet godina Svjetsko prvenstvo je ponovno i to po četvrti puta održano u Hrvatskoj. Ovo Svjetsko prvenstvo trebalo je biti održano 2021. godine, no zbog Covid-19 pandemije moralo je biti prebačeno na 2022. godinu.

Prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Zadra i Zadarske županije.

Na prvenstvu je sudjelovalo 15 država i to: Belgija, Crna Gora, Češka Republika, Danska, Francuska, Island, Italija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Srbija, Španjolska, Švedska, Ukrajina i Hrvatska.

U četiri baterije je sudjelovao 51 njemački kratkodlaki ptičar, a sudili su Davorin Andrijašević, Nenad Jagodić, Pio Klun i Berislav Pucar iz Hrvatske, Zoran Marković iz Srbije, Giancarlo Passini iz Italije, Josef Jursa iz Slovačke i Jose Luis Aragon Diaz iz Španjolske.

Svečano otvaranje prvenstva na kojem su predstavljene sve reprezentacije uz intoniranje državnih himni održano je u sklopu Hotela Kolovare te su natjecatelje pozdravili gosp. Branko Šare, predsjednik HKS-a, gosp. Velimir Sruk, predsjednik HKLJNEK i gosp. Giancarlo Passini, predsjednik FCI komisije za kontinentalne ptičare.

Prema pravilniku za Proljetno svjetsko prvenstvo za njemačke kratkodlake ptičare, reprezentacija je mogla učestvovati s maksimalno četiri psa plus jednom rezervom. Izbor klupske reprezentacije je izvršen na osnovi Pravilnika o izboru reprezentacije te su Hrvatsku predstavljali sljedeći psi i vodiči:

  • S-Atena od Petrovog polja, HR25191NEK, vlasnika i vodiča Ante Marina,

  • Nugat od Piteše, HR24976 NEK, vlasnika Zlatka Piteše, vodič Bojan Valenčič,

  • Boban, HR25537NEK, vlasnika i vodiča Rina Cave

  • Ester od Gložinića, HR26088NEK, vlasnika i vodiča Marina Pernara.

Uz navedene pse za ulazak u reprezentaciju konkuriralo je više pasa no zbog neostvarivanja uvjeta nisu se plasirali u reprezentaciju.

Prvog dana naši natjecatelji nisu ostvarili niti jedan plasman.

Drugi dan natjecanja je bio nešto bolji za naše natjecatelje te je S-Atena od Petrovog polja, Ante Marina jedina ostvarila plasman dobivši 2. odličan, R.CACT.

Temeljem ostvarenih rezultata u dva dana natjecanja dobiveni su:

POJEDINAČNI POBJEDNICI:

  • Svjetski prvak – KARICE DEL CAKIĆ, JR 731026, CACIT, vlasnik: Ton Wouters, vodič: Darko Mladenović / Srbija

  • Vice prvak svijeta – HANI OD BOBE, MNE 1501/17 NKD, R.CACIT, vlasnik: Miodrag Vreteničić, vodič: Slobodan Lukavac / Crna Gora

EKIPNI REZULTATI:

1. Srbija – 38 bodova

2. Crna Gora – 32 boda

3. Rumunjska – 18 – bodova

4. Ukrajina – 16 – bodova

5. Španjolska – 16 – bodova

6. Italija – 15 – bodova

7. Danska – 15 – bodova

8. Švedska – 10 – bodova

9. Hrvatska – 9 – bodova

10. Češka – 8 – bodova

11. Poljska – 8 – bodova

12. Slovačka – 8 – bodova

13. Francuska – 5 – bodova

14. Island – 2 – boda

15. Belgija – 2 – boda

Domaćini su se kao i uvijek svojski potrudili i stvorili odlične uvjete za sve natjecatelje iako je snažna bura oba dana nastojala to pokvariti. Uglavnom, u lijepom ozračju i prijateljskom nadmetanju priveli smo uspješno kraju još jednu veliku kinološku manifestaciju.

Svi natjecatelji, ali i suci iskazali su zadovoljstvo gostoprimstvom i organizacijom, a na teške vremenske uvjete se nije moglo utjecati pa se nitko na to nije niti obazirao.

Uz gore navedene pokrovitelje sponzori i donatori ovog Prvenstva su bili i Nekmar Pet Nutrition Hrvatska, Grad Dugo Selo, Trgovina Hubert Bjelovar, Udruga vinara Dugo Selo Terra Sancti Martini i Kraljevski vinogradi kojima se i ovim putem zahvaljujemo.