Vijesti

Utakmice 27 Studeni 2017

MEĐUNARODNO NATJECANJE NJEMAČKIH KRATKODLAKIH PTIČARA (IKP) U MAĐARSKOJ

Rate this item
(0 votes)

Od 29.09. – 1.10.2017 godine održan je 28. IKP u Mađarskoj. To je međunarodno natjecanje njemačkih kratkodlakih ptičara koje se organizira svake dvije godine. Ono spada zajedno sa Klemanom ( međunarodni ispit u svestranom radu )među najprestižnija natjecanja za njemačke kratkodlake ptičare. Da bi se moglo sudjelovati sa psom na ovom natjecanju za NEK (njemački kratkodlaki ptičar)  moraju biti ispunjeni  preduvjeti  i  to : najmanje dva položena  ispita u prvom nagradnom razredu ( Derbi, SOLMS ili AZP i najmanje ocjena oblika – vrlo dobar ( O Solms-u  sam već ranije pisao ),   ili radni ispit lovne uporabe kojim se dokazuje da je identičan po disciplinama i ocjenama SOLMS-u .  IKP je bio organiziran od strane Svjetskog udruženja njemačkih kratkodlakih ptičara i mađarskog kluba njemačkih kratkodlakih ptičara .  Sudjelovali  su  vodiči iz 13 država i to Njemačke, Bugarske, Francuske, Austrije, Poljske, Rumunjske, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Češke, SAD  i  Hrvatske. Na ispit je privedeno  206 NEK o d toga 112 kuja i 95 mužjaka. Sudilo su 143 kinološka suca koje su delegirali nacionalni pasminski  klubovi.  Najveći broj sudaca   delegirali  su  njemački ,   mađarski  i  austrijski klubovi  i po nekoliko sudaca drugih zemalja koje su imale svoje natjecatelje .

Na IKP-u  Hrvatski klub njemačkih kratkodlakih ptičara  imao je svog predstavnika,  vodič  Zlatko Novak sa kujom Buba od Novaka HR24053, koji je položio IKP u II nagradnom  razredu, 111 bodova ,ocjena oblika odličan.

Ovim putem još jednom čestitamo Zlatku Novaku  na postignutom rezultatu.  Napominjemo da je to prvi natjecatelj iz Hrvatske koji je imao ispunjene preduvjete za natjecanje  a koji su  bili ostvareni u Hrvatskoj  poslije  položenog SOLMSA u organizaciji HKLJNEK-a.

dr. sc Velimir Sruk, dr.vet.med

Read 1827 times
Last modified on 13 Ožujak 2018